Resavska pećina – skrivena lepota istočne Srbije

eko turizam

Pećine su oduvek bile predmet interesovanja. Od skloništa pećinskih ljudi do srednjevekovnih mitova i legendi, danas su pećine turističke atrakcije koje posećuje veliki broj ljudi. Srbija može da se pohvali velikim brojem zanimljivih ,,podzemnih palata,, ali jedinstvena po raznolikosti pećinskog nakita i lepoti koja može da se meri sa najpoznatijim u svetu je Resavska pećina – skrivena lepota istočne Srbije.

U krečnjačkom brdu Babina glava u istočnoj Srbiji nalazi se Resavska pećina, čija se starost procenjuje na čak 80 miliona godina. To je čini jednom od najstarijih pećina Evrope. Krenite u obilazak pećine uređenom stazom koja prolazi kroz svih 8 dvorana, kako na gornjem tako i na donjem nivou.

Obilazak počinje od “Dvorane sraslih stubova ili kolonada” koja je tako nazvana zbog brojnih stubova žućkaste boje koji su nastali spajanjem stalagmita i stalaktita u stubove koji se prostiru celom dužinom pećine. Put se nastavlja ka “Dvorani košnica“ koja svoje ime duguje grupi od tri stalagmita koji podsećaju na  stare košnice nekada pravljene od pruća i blata. Drugi i treću dvoranu spaja kanal crvenih breča, sastavljenih od fragmenata različitih stena povezanih vezivnom supstancom. Crvene breče su osobenost Resavske pećine – ona je jedina u Srbiji gde ih možete videti, a izuzetno se retko viđaju i u drugim pećinama u Evropi. U Resavskoj pećini ćete u svakom trenutku prepoznati neki odredjeni oblik, nešto što će vas podsećati na već vidjenu figuru – patulje, babu i dedu, Titanik, zmajeve, pa čak i osobe. Koliko god puta da posetite pećinu, uvek ćete videti nešto novo.

Hodajući Kanjonskim kanalom stići ćete do treće Resavske dvorane nazvane „Predvorje istorije“ jer su u njoj nađeni kamena sekira, vrhovi kopalja, kao i ognjište praistorijskog čoveka ali i lobanja izumrle životinjske vrste polarne lisice. Ovde se nalaze i okamenjene pećinske zavese nazvane „Pećinske orgulje“ zbog zanimljivih zvukova koje proizvode, a koje odzvanjaju pećinom poput muzike. Prolaskom kroz dugi veštački tunel stići ćete i do Kristalne dvorane, bogate nakitom od belog, žutog i crvenog kristala. U ovom delu pećine pažnju turista najviše privlači duboko udubljenje u zidu dvorane, delimično zatvoreno stalaktitima i stalagmitima koji svojim izgledom podsećaju na zatvorske rešetke zbog čega je ovo udubljenje nazvano „Kavez“.

Hodnikom prepunim pregradnih pećinskih stubova poznatim pod nazivom „Pećinske garsonjere“, stići ćete do „Koncertne dvorane”. Kao što se po nazivu može zaključiti, ona je izuzetno akustična, a po broju i lepoti pećinskog nakita nadmašuje sve druge dvorane u Resavskoj pećini. U njoj se nalazi belo-crveni stalagmit nazvan „Kip majke sa detetom“, kao i stalagmit „Pećinska sfinga“, dok u sredini dvorane stoji držeći stub na koji se cela pećina oslanja. Stub visine 20 i širine 12 metara sastavljen je od krečnjačkih blokova, takozvanih „pršljenova“ nastalih smenjivanjem perioda suše i vlage u pećini.

“Bobanova dvorana” nazvana je po najmlađem speleologu koji je u nju ušao, a poznata je po zidnom nakitu koji je zbog neobičnog oblika koji podseća na skup ljudskih lobanja, dobio naziv po spomeniku Ćele kula. Iz Bobanove dvorane preko male galerije stići ćete do sedme dvorane resavske pećine nazvane „Koralni kanal“.Po izlasku iz pećine imaćete utisak da ste otkrili jedan potpuno novi svet, i želećete da što pre posetite ponovo kako biste iz nekog drugog ugla posmatrali sav taj nakit koji se stvarao milionima godina.

Sve informacije oko posete pećini možete pročitati na sajtu Resavske pećine. Osim radnog vremena, cena ulaznica i ostalih pojedinosti koje možete videti na sajtu, bitno je da znate da je temperatura u pećini u svako doba godine ista i iznosi 7 stepena tako da je obavezno poneti jaknu čak i u toplim letnjim mesecima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s