Vesprem – Evropska Prestonica Kulture 2023

kultura

Vesprem – prelepi barokni mađarski grad i oblast Bakonji-Balaton pokazali su Evropi i svetu šta je suština programa Evropske prestonice kulture – kulturna inkluzija, promocija lokalne umetnosti i izgradnja zajednice novih ljubitelja umetnosti, jer na taj način, kada negujete umetnike i poklonike umetnosti, možete očekivati da budete prestonica kulture ne samo tokom jedne godine, već i za dugu i blistavu kulturnu budućnost. I to je ono što je Vesprem uradio tokom ove godine svog sjaja – napravio je neverovatnu kulturnu i turističku infrastrukturu, otvorili su ili restaurirali mnoge nove galerije, izložbene prostore, brojni kafići sa živom muzikom i domaćom gastronomijom mogu se naći širom grada i regiona.

Vesprem i region Bakonji-Balaton zajedno su osvojili titulu Evropske prestonice kulture 2018. godine i od tada pripremaju brojne umetničke, kulturne i kreativne dugoročne projekte, ali ono što je posebno u vezi sa titulom Vesprema je to što je veoma inkluzivna jer deli ovu posebnu priliku sa 116 gradova i sela u okolini Vesprema i u oblasti Bakonji-Balaton. Ali 2023. još nije gotova, tako da je tu još 2 meseca zvaničnih umetničkih programa i projekata, a jedno od užitaka za sve ljubitelje kulture je izložba Dore Maurer u vili Vasari na jezeru Balaton. Vila Vaszari nalazi se u Balatonfiredu, 15 kilometara od Vesprema. Zahvaljujući restauratorskim radovima sprovedenim ranijih godina, vila je postala jedna od najprestižnijih i najznačajnijih građevina Balatonfireda. Kompleks zgrada uglavnom prikazuje umetnička dela, sa svojim izložbama upotpunjenim književnim događajima, muzičkim večerima i performansima.

Dora Maurer je istaknuta umetnica mađarske neoavangarde. Njena umetnost, njena edukativna i transnacionalna umetnička medijacija učinile su je dominantnom likom na mađarskoj i međunarodnoj sceni. Galerija Vaszari u Balatonfiredu predstavlja raznovrstan izbor njegovih ranih grafičkih radova, konceptualne fotografije, filmova i slika. Tematski fokus izložbe je takozvani omaž umetnikovom opusu. Obilazak 12 soba u odajama vile Vasari otkriva tehničku i medijsku raznolikost umetnikovog stvaralaštva tokom više od šest decenija. Umetnicine bakropise iz 1963-1969, njenog ranog stvaralačkog perioda, istoričari umetnosti najbolje opisuju kao nadrealističke. Kasnije su grafike Dore Maurer, sa svojim inovativnim pristupom hvatanju subjektivnih utisaka, postajale sve apstraktnije. Istorija umetnosti je svrstava pored Bele Kondora, Janoša Majora i Lasla Laknera kao jednog od velikih inovatora mađarske grafičke umetnosti.

Takođe u istom gradu Balatonfuredu možete pronaći jednu od najboljih izložbi moderne umetnosti u Evropi danas – Evropa spaja – Cenar za modernu umetnost. Ova izložba jotvara novi centar moderne umetnosti Balatonfired. MOMU sadrži umetničke i fotografske delove kolekcije SzollosiNagi—Nemes. Kolekcija, koja sadrži savremenu međunarodnu i mađarsku geometrijsku umetnost, konačno se nastanila u Balatonfiredu nakon tridesetak godina u Parizu, a zatim u Delftu. Stvaranje MOMU-a je sastavni deo događaja Evropske prestonice kulture Vesprem—Balaton 2023. Uvodna izložba, koja se sastoji od dve izložbe, predstavlja presek likovnog i fotografskog dela Zbirke. Deo likovne umetnosti, pod nazivom The Plaiing Field of Images, kustos je Andras Renii.

Jedna od umetničkih izložbi u Vespremu koju morate videti ovih nedelja je izložba Jožefa Egrija u obnovljenom muzeju Deže Lacko. 140. godišnjica rođenja Jožefa Egrija obeležava se 2023. Umetnik, koji se posle Prvog svetskog rata nastanio u Kestelju, a kasnije se preselio u Badačoniju, pre svega je poznat kao slikar Balatona, iako je njegov opus mnogo složeniji. Nije opšte poznato da Muzej lepih umetnosti Lacko Deže u Vespremu čuva skoro 50 Egrijevih slika, uključujući velika remek dela kao što su Sveti Kristofor na Balatonu i Duga.

U muzejskom repozitoriju ima i mnogo ličnih dokumenata, uglavnom pisama i fotografija. U svetlu ovoga, pomalo je iznenađujuće da je javnost poslednji put mogla da vidi Egrijeve radove u Vespremu 2008. godine, pre više od deset godina. Pored aktuelnog programa Evropske prestonice kulture, Vesprem ima i prelepe znamenitosti koje će turisti uvek posetiti kao što su srednjovekovni zamak u centru grada, Nadbiskupska palata, Muzej porcelana u obližnjem gradu Herend.

Zamak Vesprem je sagrađen u 10. i 11. veku na jednom od 7 gradskih brda. Zid koji se proteže oko ivice strmih, neravnih obronaka označava mesto nekadašnje tvrđave, gde se sada izdižu istorijske zgrade na različitim nivoima. Tokom vekova ovde je bilo mnogo bitaka, ali su ih uvek pratili veliki građevinski radovi. Dakle, izgled zamka se stalno obnavljao i transformisao, u skladu sa stilom i potrebama tog vremena. Posetioci ne bi trebalo da očekuju klasičnu srednjovekovnu kamenu građevinu sa debelim zidovima. Umesto toga, naći ćete se u četvrti sa drevnom atmosferom…

Većina gradskih atrakcija je koncentrisana u sada već baroknoj četvrti zamka. Već u vreme kralja Stefana, a verovatno i ranije, postojali su crkveni i svetovni centri smešteni jedno do drugog na severnom vrhu brda. Crkvene zgrade su morale uključivati nadbiskupsku palatu, ali se vrlo malo zna o njenim najranijim oblicima.

Sadašnja Nadbiskupska palata pripisuje se biskupu Ignacu Kolleru (1762–1763), koji je 1763. godine naručio Jakaba Felnera da projektuje zgradu. Freske svetski poznatog majstora Johana Cimbala iz 1772. godine mogu se videti u celoj palati. Zgrada je takođe bogata umetničkim blagom iz 18. veka kao što su slike, gravure, skulpture i nameštaj. Zbirka palate obuhvata radni sto biskupa Karolja Horniga (1888-1917), komplet nameštaja od jelenje kože napravljen tokom posete Franca Josifa, nameštaj kraljice Elizabete (Sisi) i poklone od Sisi, uključujući prvosvešteničku odeždu napravljenu od svitak njene krunidbene haljine.

Fabrika porcelana Herend udaljena je samo deset minuta od Vesprema. Dok se vozite prema Herendu, izdaleka možete videti impresivnu grupu zgrada u kojima se od 1999. godine nalazi Centar za posetioce Porcelanijum. Ovde možete videti misiju Herend manufakture porcelana na delu: osim što pokazuje kako se pravi kvalitetan porcelan, on je idealno mesto za popularizaciju ove posebne profesije i tehnika povezanih sa njom, kao i za prenošenje tradicije primenjene umetnosti.

U Mini manufakturi posetioci mogu da zavire u tajne izrade porcelana. Ako želite da postanete majstor u zanatu pravljenja porcelana – makar i na kratko – možete da „zgrabite glinu“. Ovde ima prostora za vašu kreativnost. Takođe možete posetiti prodavnicu brenda Viktoria porcelana u delu zgrade preko puta Porcelanijuma. O istoriji manufakture u Muzeju porcelana možete saznati iz stalne zbirke, ili iz privremenih izložbi koje se menjaju na godišnjem nivou. Nakon izleta u svet porcelana, posetioci mogu da uživaju u gostoprimstvu restorana i kafea Apicius.

U Vespremu i regionu Balaton-Bakonji tokom 2023. godine biće više od 3000 kulturnih događaja i do sada ga je posetilo više od 1,5 miliona turista, sa više od 50% više noćenja domaćih turista i više od 25% više međunarodnih poseta. Infrastruktura koja će decenijama oblikovati kulturni život grada i regiona već se aktivno koristi od strane stanovnika, domaćih i stranih posetilaca. Centar za ples i pokret ActiCiti, najveći je razvojni projekat VEB 2023, preuređen iz bivše dečije bolnice, radi sa stopom popunjenosti od 95% od svog otvaranja početkom leta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *