Pulja – otkrijte autentičan mediteran na jugu Italije

destinacije

Leto je stiglo i u ovo doba godine smo uvek u potrazi za nekim novim destinacijama. Nekim novim obalama, mirisima i ukusima. Italija je uvek dobra ideja, ali pored toliko različitih gradova i regiona koje nudi ova mediteranska zemlja, kako odlučiti gde iskoristiti svojih 10 dana letnjeg odmora? Prvi korak je pronaći povoljan let, a kako je sve više novih linija za Bari, na jugu Italije, to je dobra ideja da se otkrije ovaj sakriveni dragulj južne Italije. Pulja je specifična jer je krasi spoj klasične Italije sa malo balkanskog začina, jer ipak je ovo region koji nam je vrlo blizak, kako geografski, tako i istorijski. Prve civilizacije koje su naselile ovaj deo mediterana su bili Iliri sa Balkana tako da kulturološke veze postoje još iz antičkog perioda.

Danas je Pulja region Italije koji nudi vrhunsko uživanje u autentičnom turizmu, daleko od poznatih lokacija sa prenatrpanim plažama, ovaj deo mediterana je zadržao svoje lokalne ukuse i mirise. Ovde ćete moći da upoznate lokalnu kulturu, kupite domaće proizvode, probate najbolju fokaču i masline ali i pronađete svoju plažu bez potrebe da se gurate sa velikim brojem turista. Preko 850 kilometara obale, stotine srednjevekovnih gradova, katedrala i tvrđava krase jedan do sada manje promovisani deo apeninskog poluostrva.

Bari, Crvena Zvezda početkom devedesetih, kripta svetog Nikole u istoimenoj Katedrali, to su sve pojmovi koji su nam poznati i koje vezujemo uz region Pulja. Ali ovaj deo Italije ima mnogo više od toga da ponudi turistima. Krenimo redom, i ako želimo da posetimo tirkizno more, prelepe peščane plaže i stenovite litice prva stanica treba da nam bude arhipelag Tremiti, na krajnjem severu Pulje.

Ima više načina kako doći do ovog arhipelaga, ali svakako najzanimljiviji je redovnom linijom helikoptera koja se odvija između međunarodnog aerodroma Fođa ( Foggia ) i heliodroma na najvećem ostrvu ovog arhipelaga, ostrvu San Domino, koje je ujedno i najnaseljenije i u kojem se nalazi najveći broj plaža ali i hotela. Osim San Domina, treba posetiti i ostrvo svetog Nikole na kojem se nalazi manastir ali i autentični gradić sa samo 20 stanovnika. Istorija, kultura, gastronomija krase ovaj jedinstveni arhipelag u južnom Jadranu, ali ono zbog čega turisti u sve većem broju dolaze na ova ostrva su jedinstveni spoj peščanih i stenovitih plaža, litica i mirisa borove šume.

Ali Pulja nisu samo prelepe plaže i sve nijanse plave i zelene jadranskog mora. U ovom italijanskom regionu možete da otkrijete srednjevekovne gradove uz obalu mora u kojima se održao autentični lokalni duh, koji masovni turizam još nije osvojio. Jedno od mesta koje treba obići je Molfeta. Ovo je srednjevekovni dragulj Italije i Pulje pre svega zbog jedinstvene katedrale koja je spoj romanike i gotike. Osim krivudavih ulica koje više liče na lavirint u kojem želite da se izgubite, ovo mesto krasi i jedno od najlepše uređenih šetališta uz obalu koje možete naći u ovom delu Pulje. Tokom popodnevnih sati lokalni ribari nude svež ulov, tako da ćete moći da osetite sve mirise mediterana dok se divite mediteranskoj arhitekturi ovog gradića.

Osim Molfeta koji se nalazi severno od Barija, u neposrednoj blizini, nalazi se i srednjevekovni grad Bišelje. Ovo mesto je poznato po luci iz koje možete iznajmiti jedrilicu i obilaziti obalu koja je duga preko 850 kilometara. Pre plovidbe ćete imati kratko predavanje o sigurnosti na samom brodu ali i o tome šta treba videti, koje plaže su najbolje u okolini. Prilikom plovidbe ovim delom obale Pulje primetićete veliki broj tvrđava koje se nalaze na samim plažama. Na svakih desetak kilometara po jedna srednjevekovna tvrđava, koje su služile kao znak za uzbunu prilikom najezde pirata ili Turaka u 16. veku. Iako je Pulja svojim najvećim delom u ravnici, obala je vrlo jedinstvena i krasi je veliki broj plaža, uvala ali i litica sa kojih možete da skačete u more.

Za ljubitelje istorije, mesto koje mora da se poseti je grad Manfredonija, koji se nalazi na samom početku poluostrva Gargano, na severu Pulje. U ovom srednjevekovnom gradu možete videti sve slojeve kulture i istorije Pulje, jer osim odbrambenih tvrđava koje su izgradili različiti narodi, možete primetiti da je i sama arhitektura grada drugačija od ostatka Pulje. Razlog tome je što je ovde uticaj španskih osvajača bio veći tokom srednjeg veka, tako da se to oslikava i na samim građevinama u centru grada. Ovaj grad su opsedale mnoge vojske zbog svog strateškog položaja, a osim Španaca, tu su svoje temelje ugradili i Nemci i Francuzi.

Za obilazak Pulje potrebno je dosta vremena, jer svaki deo ovog italijanskog regiona ima svoje specifičnosti, jedinstvenu arhitekturu, prelepe plaže i uvale. Osim Molfeta, mesta Bišelje i Manfredonije, treba posetiti i grad Trani kao i Vieste, ali malo poznatiji Polinjano a Mare kao i Monopoli koji se nalazi južno od Barija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *