Istočna Makedonija i Trakija – zagrljaj pun Grčke

destinacije

Istočna Makedonija i Trakija je region u severoistočnoj Grčkoj gde ćete biti zadivljeni prelepom prirodom i plažama, drevnim grčkim gradovima, srednjovekovnim manastirima i najukusnijom kuhinjom Mediterana.

Ali pored očaravajućih prirodnih lepota i gradova bićete zavedeni atmosferom, koja je jedinstvena u Grčkoj – mešavina istoka i zapada sa svim ukusima balkanskog poluostrva i sa najljubaznijim ljudima koje možete upoznati. Od Kavale do Aleksandrupolisa ima na desetine mesta koja morate da otkrijete. Delta reke Marice, odnosno reke Evros kako je zovu u Grčkoj, preko kontinentalnih bisera Drame, Ksantija i Komotinija pa sve do antičkog Filipija i ostrva Tasos i Samotraki, ovaj deo Grčke nudi bezbroj neverovatnih destinacija kako za letnji odmor tako i za posete tokom cele godine.

Ako ste zainteresovani za jedinstven spoj prirode i kulturnog turizma, jedno od najzanimljivijih arhitektonskih čuda severne Grčke je Manastir Svetog Nikole, na plutajućim ostrvima povezanim drvenim mostovima. Crkva Svetog Nikole je metohija manastira Vatoped. Nalazi se na ostrvu u sred lagune Vistonidas u blizini ribarskog sela Porto Lagos. Velika verska i istorijska vrednost, bogato manastirsko nasleđe i prirodna lepota koja ga okružuje u biotopu jezera Vistonida čine ga privlačnim brojnim hodočasnicima. Crkve Svetog Nikole i Panagije Pantanasa podignute su na istaknutom položaju i panoramski povezane sa državnim putem Ksanti – Komotini slikovitim drvenim mostom.

Ako ste ljubitelj antičke istorije, Istočna Makedonija i Trakija biće raj za vas, jer ovde možete pronaći jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Grčkoj – antički grad Filipi. Nalazi se 15 km od Kavale u Krinidesu, koji je osnovao otac Aleksandra Velikog. Uključuje antičko pozorište, Forum, palestru, ostrva sa privatnim kućama i ranohrišćanske crkve. Osnovali su ga tasijski doseljenici 360. godine pre nove ere. Vrlo brzo, 356. godine pre nove ere, Tasijanci su, kako bi se suočili sa lokalnim tračkim plemenima, potražili pomoć Filipa drugog, oca Aleksandra Velikog. Filip je prepoznao dobru lokaciju za grad i dao mu ime.

Istočna Makedonija i Trakija je mesto gde se istok susreće sa zapadom i nema boljeg mesta da se oseti ova eksplozija boja, ukusa i mirisa od grada Ksantija. Ksanti, grad koji se nalazi u okrilju Rodopa, prvi je na drumskom i železničkom putu koji povezuje Solun sa Evrosom i Konstantinopoljom. Glavni grad prefekture, sa drevnim poreklom i savremenim prisustvom. Savremeni grad liči na užurbanu košnicu dvadeset četiri sata dnevno. Njegovi kongresni centri predstavljaju stub privlačnosti za grčke i strane državljane. Ulice i trgovi su puni pokreta i postoji mnogo izbora za sve posetioce. Ksanti je grad studenata, mladih ljudi, dobrih restorana i poslastičarnica ali i mesto jedinstvenog muzeja na svetu – u pitanju je muzej senki gde posetioci mogu da upoznaju čaroban svet skulptura i senki koje prave uz objašnjenje umetnika koji je i autor izložbe.

За љубитеље природе, посебно за орнитологе и све љубитеље птица, најисточнији део Тракије има посебно место за вас, на делти реке Еврос, односно реке Марице. Ту живи половина свих врста птица у Европи. Делта Евроса је један од најважнијих екосистема у Европи и призната је као међународна мочвара. То је заштићено подручје у којем живе или хибернирају многе ретке или угрожене врсте. Делта, са укупном површином од 111.937 квадратних километара, настала је од седиментације и интеракције слатке воде која тече из Евроса са морским струјама.

У двоструком ушћу реке Марице у Тракијском мору формирају се мала острвца (Асане, Асанас Ксера, чамци Ксиради), дине, лагуне (Драна, Лаки, Монолимни, Палоукиа), слатководна језера (Нимфе, Цекури, Скепи, Спитиа, Гунаика), мочваре и мочваре слане воде. Повољан географски положај Делте у односу на осовине миграције птица и релативно блага клима овог подручја и неприступачност људима
и изолованим подручјима кључни су фактори који су створили идеалне услове за успостављање многих врста фауне.

Verski turizam je veoma važan u Istočnoj Makedoniji i Trakiji i postoje brojni manastiri i crkve koje morate posetiti. Jedan od najznačajnijih verskih objekata je manastir Panagija Kosmosoteira (Bogorodica, Spasitelj sveta) koji obuhvata zid tvrđave (sa kulama i kapijom) i saborni hram (glavna crkva) u obliku krsta u kvadratu. Crkva sa dva stuba i pet kupola. Ikonografska dekoracija je veličanstveni primerak visokokvalitetnog slikarstva carigradske škole iz 12. veka. U zid jugoistočnog ugla ugrađen je ornament od gline koji predstavlja orla.

Glavni grad prefekture je moderan turistički grad sa mnogo hotela, bezbroj restorana, kafića i velikim trgovačkim centrom. Grad je udaljen samo 30 km od grčko-turske granice, 310 km od Soluna i dostupan je drumskim, vazdušnim i železničkim saobraćajem. Glavne atrakcije su plaža Svetionik, Katedrala Svetog Nikole i zgrada Akademije Zarifeia. Aleksandropolis je moderan grad koji posetiocima može da ponudi sve pogodnosti i ispuni sve njihove želje, privlačeći pažnju onih koji traže nove i kosmopolitske destinacije, a takođe je idealno mesto za porodični odmor.

Industrijski turizam je takođe jedan od aspekata ovog regiona Grčke. Muzej svile detaljno opisuje faze izrade i industrije svile. Muzej je smešten u neoklasičnoj zgradi iz 1886. godine, vili Kourtidi, koja se nalazi u centru Suflia koja je renovirana i otvorena u septembru 2008. U muzeju imate priliku da naučite istoriju puta prirodne svile od Kine do Evrope. Takođe prikazuje sve faze i stadijume predindustrijskog procesa uzgoja svilene bube (sukarstvo) i prerade svile, u društveno-ekonomskom kontekstu koji je region učinio važnim centrom svile u Grčkoj (kraj 19. – sredina 20. vek). Dokumentarac koji je ovde istaknut pomaže u povezivanju svilarstva i industrije svile sa specifičnim prostornim i vremenskim kontekstom.

Komotini je jedan od većih centara ovog regiona i nalazi se u severnoj centralnoj ravnici Trakije i ima populaciju od oko 70.000 stanovnika, dok dnevno grad opslužuje preko 100.000. stanovnika. To je glavni grad Rodopskog regiona, sa udaljenosti od grčko-turske granice 94 km, 22 km od grčko-bugarske granice, 242 km od Soluna. Univerzitet Demokrit u Trakiji, sa Komotinijem kao njegovom administrativnim centrom
trenutno ima oko 10.000 studenata. Ovaj grad je idealan za šetnju i vožnju biciklom, kroz pešačke delove
grada kao i razgranatom mrežom biciklističkih staza. Grad sa živahnim noćnim životom i ljubaznim stanovnicima, poznat po raznovrsnoj kuhinji, mirisnoj kafi, slatkim od sirupa, krofnama i jelima od leblebije.

Poznata po izvorima vode i filmskom festivalu, Drama je jedan od centara istočne Makedonije i Trakije. Ispod vrhova Falakroa, potoci, visoko drveće koje svojim krošnjama pravi senku nad centrom grada, miran tempo života u četvrtima i parkovima, gostoljubivi i ljubazni ljudi sačinjavaju sliku grada koji se nalazi u srcu prefekture i predstavlja polaznu tačku za izlete u okolini. Izabran je kao mesto nastanka neolitskog naselja Arkadiko južno od parka Svete Varvare. U antičko doba, jezgro naselja se nalazilo unutar vizantijskih zidina Drame. U rimsko doba, današnji grad je bio važna stanica putne mreže, u okviru prostrane kolonije Filipi. Osnovna komponenta karaktera područja je rasprostranjenost Dionisovog kulta. Bog radosti i vina poistovećen je sa regionom, žitelji ga obožavaju kao nigde u svetu i postoji odnos koji traje do danas, te je Drama i danas poznata kao mesto najboljeg noćnog provoda u severnoj Grčkoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *