Oulu – Evropski Arktik je već u 2026. i sprema nam iznenađenja

kultura

Oulu – grad u severnoj Finskoj i jedan od najvećih gradova u arktičkom krugu biće Evropska prestonica kulture 2026. Tim EPK iz Oulua priprema mnogo kulturnih manifestacija i kulturna infrastruktura se već gradi tako da je sve spremno za godinu titule 2026.

Šta je drugačije u Ouluu ako imamo u vidu prethodne evropske prestonice kulture koje su imale priliku da pokažu svoju umetničku i kulturnu scenu? Oulu razmišlja van okvira i veoma kreativno želi da pokaže Evropi i celom svetu da kultura nisu samo galerije, klasična umetnost i muzeji. Reč je i o kulturi življenja, kulturi ishrane, sportu, svakodnevnim aktivnostima i mnogim drugim aspektima koji grade naše živote.

Zajedno sa gradom Oulu su i 32 opštine iz severne Finske. Uz saradnju Oulu želi da na sever donese više kulture i blagostanja, stvori nova radna mesta i razvije region. Godina 2026. sa sobom nosi širok spektar pozitivnih aktivnosti, kao što su međunarodni gosti u turističkom i poslovnom sektoru, projekti koji imaju za cilj unapređenje kulturne infrastrukture, nacionalni i međunarodni seminari, prekogranična saradnja i kulturni događaji. Za mnoge gradove koji su bili Evropska prestonica kulture to je dovelo do dugotrajnih pozitivnih promena u kulturi, turizmu, saradnji i urbanom pejzažu. Prestonice kulture se održavaju od 1985. godine i finansiraju se iz programa Kreativna Evropa. Nominacija naglašava raznolikost evropskih kultura i unapređuje kulturnu razmenu širom Evrope.

Glavna poruka kulturnog programa su Kulturno-klimatske promene koje su prisutne kroz tri glavne programske teme: Hrabro zaleđe, Divlji grad i Hladni kontrasti. Kulturne klimatske promene stvaraju inspirativnu budućnost za severnu Evropu na održiv način. Ističe značaj umetnosti i kulture u budućnosti gradova, sela i regiona. Kulturne klimatske promene nas takođe ponovo ujedinjuju u Evropi koja je pogođena krizom. Potrebne su nam kulturne klimatske promene više nego ikada.

Divlji grad: Oulu 2026. donosi divljinu u grad slaveći divljinu oko njega. Kreiranje novog kulturnog pristupa sa jedinstvenom severnjačkom atmosferom. Oulu kao kulturna laboratorija, divlja za Evropu. Hrabro zaleđe: Daleko od svega, na periferiji Evrope, Oulu se suočava sa beskompromisnom prirodom, ekstremnom klimom, ogromnim daljinama i divljim prostranstvom, prekomernom svetlošću i prevelikom tamom. Hladni kontrasti: Oulu je kraljevstvo velikih kontrasta. Kontrasti imaju moć i da se povežu i raskinu, ali i da stvore nešto novo.

Kratko, ali intenzivno leto severne Finske daje na intenzitetu ukusa lokalnim sastojcima. Arctic Food Lab je program koji donosi sastojke koji su rasli pod severnim nebom regiona Oulu2026 i jedinstvenost tradicionalne hrane dobijene u arktičkim okolnostima. Oulu želi da domaćim i međunarodnim gostima ponudi Arctic Food Lab iskustva koja se ne mogu doživeti nigde drugde. Arctic Food Lab okuplja one koji se bave gastronomijom i kulturom hrane u regionu Oulu i slavi severnu kuhinju i gastronomiju. Hrana nije samo hrana, već način da se pruži iskustvo i pokaže gostoprimstvo. Arctic Food Lab stvara slike čiste arktičke prirode i njenih sastojaka koji su prerađeni lokalnim znanjem i iskustvom u visokokvalitetne proizvode i usluge. Lokalna hrana podržava održivi razvoj i postizanje klimatskih ciljeva.

Šta videti u Ouluu: Kula za posmatranje Tahtitorni. Na samo nekoliko koraka od tržnice u Ouluu, nalazi se prelep kafić Tahtitorni pastelnih boja, koji je služio kao letnji kafe od 1912. Idilično okruženje vas poziva da doživite zanimljiv komad istorije dok uživate u šoljici lepe kafe – sedite na vrhu renoviranih temelja zamka Oulu koji je uništen 1793. godine kada je skladište baruta eksplodiralo. Sa osmatračnice se pruža lep pogled na ostrvo Pikisaari gde je u eksploziji pao kamen iz zamka. Kamen je još tu.

Gradski park ostrva Hupisaaret. Park je neophodan za svaku osobu na otvorenom, ljubitelje kulture i romantičnu posetu. Ovde i lokalno stanovništvo i posetioci mogu pronaći uživanje, avanturu, igre i spokoj. Za aktivnosti u zatvorenom prostoru Muzej umetnosti Oulu se nalazi u blizini parka. Park Hupisaaret se sastoji od nekoliko malih ostrva u ušću reke Oulu. Postao je javni park nakon 1850-ih, a njegova istorija sadrži industriju, vodenice, pašnjake za stoku, francuske bašte i dečiju igru.

Pijaca u Ouluu je poznata i po statui lokalnog policajca. Posebnost u istoriji lokalne policije bili su policajci sa Pijačnog trga koji su držali na oku Pijačni trg i održavali red na njemu. Preko njih su se građani i oni koji su dolazili iz provincije iz prve ruke upoznali sa vlastima. Era policajaca na Trgu Marketa u Ouluu trajala je od 1934. do 1979. godine. Nakon završetka patroliranja, policajcima je obeležena komemoracija kroz akciju prikupljanja sredstava građana za podižući bronzanu statuu ispred pijace. Statuu policajca na skveru ispred pijace dizajnirao je vajar Karlo Mikonen.

Nallikari – severna rivijera Prelepa biserna plaža, spektakularni zalasci sunca, smeštaj visokog kvaliteta i veliki izbor rekreativnih aktivnosti na otvorenom doneli su Nallikariju nadimak „Severna rivijera“. Plaža Nallikari privlači ne samo ljubitelje sunca, već i ljubitelje sportova na plaži. Porodica željna avanture može isprobati džinovsku mrežu za penjanje na plaži ili isprobati dobro opremljeno igralište. Zimi, prostranstvo Botničkog zaliva nudi niz mogućnosti za šetnju, skijanje ili klizanje po morskom ledu. Ako želite jednodnevni izlet, otkrijte staze, toranj za posmatranje ptica i mesta za logorsku vatru oko ostrva Hietasaari za rekreaciju tokom cele godine.

Frozen People je festival elektronske muzike i severnjačke umetnosti koji se održava u Nallikariju u Ouluu. Događaj prkosi vremenskim uslovima tokom zime na zaleđenim vodama Botničkog zaliva. Zaleđeno more pruža brutalne i jedinstvene arktičke uslove za najstrašnije plesove i umetnička iskustva na svetu. Godišnji muzički program obuhvata domaće i međunarodne talente. Umetnički sadržaj čine performansi, instalacije, svetlosna umetnost i različiti interaktivni programski sadržaji.

Polar Bear Pitching je prerastao u međunarodno priznat startap događaj. Osnovna ideja takmičenja je da startap preduzetnici predstave svoje ideje sudijama, investitorima i publici dok stoje do struka duboko u ledenoj vodi u rupi isklesanoj u zaleđenom Baltičkom moru. U isto vreme, to je takmičenje i odličan način da dobijete finansiranje i vidljivost vašeg poslovanja. Skakanje u zaleđeno more je veoma konkretan način da pokažete koliko ste ozbiljni u svom poslu. Pored adrenalinskog finala, Polar Bear Pitching nudi konferenciju sa radionicama svetske klase i večernje zabave za proširenje vaše poslovne mreže.

Više o Ouluu i Evropskoj prestonici kulture 2026. možete pročitati u besplatnoj onlajn knjizi OULU 2026.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *